nieuws

Vuurwerkhandelaar: 'Als dit verbod er komt, ben ik natuurlijk klaar met mijn zaak'

Hugo Groeneweg
Hugo Groeneweg © Rijnmond
Vuurwerkhandelaren in Rotterdam maken zich grote zorgen over het aanstaande vuurwerkverbod in de stad. "Ik heb ook een gezin en een hypotheek", zegt vuurwerkwinkeleigenaar Arjen Vaandrager.
De Rotterdammer is eigenaar van vuurwerkwinkels De Vaan Vuurwerk en Cultivar Vuurwerk. "Hier slaap ik een paar nachten slecht van. Wat gaat dit voor ons betekenen?", vraagt hij zich vertwijfeld af. Als de gemeente vuurwerk in de ban doet, dreigen bovendien gevaarlijke situaties, vreest hij.
Lees meer: Komende jaarwisseling vuurwerkverbod in Rotterdam
"De criminelen bij mij om de hoek zijn al extra illegaal vuurwerk aan het inslaan", zegt Vaandrager. "En wat denk je van de gemeenten in de omgeving van Rotterdam? Die krijgen nu alles op hun dak", zegt een verontwaardigde Vaandrager.
Lees meer: Aboutaleb landelijk vuurwerkverbod nu onvermijdelijkHugo Groeneweg van de Vuurwerkreus spreekt van onzinpolitiek. "Een gemeente kan zoiets helemaal niet alleen beslissen ook".
Groeneweg heeft een vuurwerkwinkel in Rotterdam en Barendrecht. "Als dit verbod er door komt, ben ik natuurlijk klaar met mijn zaak in Rotterdam. En in Barendrecht komen ook vooral klanten uit de stad."

Militairen

Toch denkt Groeneweg dat een verbod per stad helemaal niet kan. "Kijk, ik mag nu nog steeds verkopen, dat wel. Maar wie gaat het afsteekverbod handhaven? Gaat burgemeester Aboutaleb dan militairen inzetten?"
De eigenaar van de Vuurwerkreus-winkels verwacht dat de gemeente Rotterdam wel teruggefloten gaat worden door het kabinet. "Ze moeten gewoon doorgaan met het illegale en gevaarlijke vuurwerk aan banden te leggen. Dat is wel haalbaar", zegt een stellige Groeneweg.