nieuws

Ouders mogen fraudedossier nog niet inzien

Actie bij de Belastingdienst
Actie bij de Belastingdienst © SP Tweede Kamerlid Renske Leijten
Ouders die hun dossiers mochten zien in het onderzoek naar fraude met kinderopvangtoeslag moeten daar langer op wachten. Het is minister Hoekstra niet gelukt om op tijd alle stukken te verzamelen.
De 22 ouders hadden om inzage gevraagd om te weten waarom ze door de belastingdienst in Rotterdam zijn aangemerkt als fraudeurs. Door die onterechte verdenking kwamen velen van hen in de financiële problemen.
De affaire leidde eind vorig jaar tot het ontslag van staatssecretaris Snel. Minister Hoekstra gaat sindsdien over de afhandeling van de toeslagenaffaire. Hij belooft dat de eerste ouders eind volgende week hun dossiers mogen inzien. De andere moeten mogelijk tot 1 maart wachten.
Hoekstra wil voorkomen dat, net als bij de eerste dossiers, de ouders vooral zwartgelakte pagina's krijgen overhandigd. Dat leidde toen tot veel verontwaardiging. "Dat moet deze keer anders. Dit kost echter meer tijd, mede gezien de omvang van de verzoeken en de stand van de informatiehuishouding van de Belastingdienst", schrijft de minister.