nieuws

45 leerkrachten ziek na studiedag, één school dicht

De Emmaschool in Hillegersberg.
De Emmaschool in Hillegersberg. © Google Streetview
De Rotterdamse stichting Protestants Christelijk Onderwijs Hillegersberg Schiebroek (PCOHS) kampt momenteel met een grote ziekteplaag onder de leerkrachten. Van de 150 leerkrachten die onder de stichting vallen, zitten er momenteel 45 ziek thuis. De Emmaschool in Hillegersberg is daardoor woensdag zelfs gesloten.
Tot de stichting behoren naast de Emmaschool ook de Goede Herderschool, Heijbergschool en Hildegaertschool. De leerkrachten hadden maandag een gezamenlijke studiedag, zegt bestuurder Annelies van Dijk van de scholenkoepel. Dinsdagochtend was er nog niets aan de hand, maar in de loop van de dag werden steeds meer leraren ziek.
Door het tekort aan leraren dat daardoor ontstond, moest de Emmaschool woensdagochtend noodgedwongen de deuren sluiten. Zo'n 470 van de 1600 leerlingen zitten daardoor momenteel thuis. Op de andere drie scholen die onder de koepel vallen, kon het ontstane tekort intern worden opgelost.

Onderzoek

Het is niet duidelijk hoe de leraren ziek konden worden. De GGD en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit doen onderzoek naar het grote aantal zieken. PCOHS heeft niet gezegd op welke locatie de gezamenlijke studiedag was.
De uitslag van dat onderzoek kan nog een paar dagen op zich laten wachten, zegt Van Dijk. Zij heeft niet een reden gekregen van de deskundigen om de andere scholen uit voorzorg te sluiten. Van Dijk was zelf ook ziek. De kenmerken zijn braken en diarree.
De bestuurder verwacht dat de Emmaschool donderdag mogelijk weer open kan. Dat krijgen de ouders 's ochtends tussen 7:00 en 7:30 uur te horen.