nieuws

'De pet van mijn vader redde ons'

De pet van mijn vader redde ons (Real Player)
ROTTERDAM - Ruim tweehonderd mensen hebben de slachtoffers in Nieuwe-Tonge herdacht van de watersnoodramp in 1953. De herdenking was georganiseerd door de gemeente Middelharnis in samenwerking met de werkgroep Nieuwe-Tonge en werd gehouden in Ons Dorpshuis.
Onder begeleiding van een harmonievereniging zongen kinderen en koorleden maandag het lied 'De Zee'. Wethouder Kleingeld en twee kinderen legden daarna een krans bij het monument aan het Finlandplein in Nieuwe-Tonge.
Dijkdoorbraak
Jaap van Dam was vijf jaar tijdens de ramp en kan zich alles nog herinneren. Hij woonde aan het begin van de Molendijk. Toen hij door zijn moeder wakker werd gemaakt kreeg hij al meteen natte voeten. "Toen wist ik dat er iets niet in orde was."
Zijn moeder zocht snel spullen bij elkaar en samen met zijn vader en een broertje van een half jaar oud liepen ze naar de andere kant van het dorp. Daar woonden zijn oma en opa op een iets hogere dijk. Zijn ouders dachten daar veilig te zijn.
Onderweg verloor zijn vader zijn pet. In die tijd droegen veel mannen een pet. Zonder kon bijna niet. "Daarom wilde mijn vader terug om een andere te halen."
Precies die actie redde hun levens. Op de weg terug hoorden ze namelijk van omstanders dat de dijk bij zijn oma en opa al was doorgebroken. Als de familie verder zou zijn gelopen waren ze vermoedelijk verdronken. Later zijn ze met een helikopter naar Hellevoetsluis gebracht.
Oude-Tonge
Ook in Oude-Tonge werd maandag een herdenking van de watersnoodramp gehouden.

foto: herdenking in Nieuwe-Tonge