nieuws

Vuurwerk verbieden of niet? Dit zegt de burgemeester van Westvoorne

© MediaTV
De vuurwerkdiscussie is na de jaarwisseling weer opgelaaid. Vooral nadat een meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad plotseling voor een algeheel vuurwerkverbod in de stad bleek, heerst de vraag hoe de 24 andere gemeenten in de regio hier over denken.
Volgen de gemeenten in de regio het Rotterdamse voorbeeld? Of vinden zij het een zaak die landelijk geregeld moet worden, zoals de burgemeesters van onder meer Brielle, Schiedam en Gorinchem van mening zijn?
De burgemeester van Lansingerland zegt dat de bron van de problematiek aangepakt moet worden en pleit voor een landelijk verbod op de verkoop van knalvuurwerk en vuurpijlen. Ook gaan geluiden op van onder andere burgemeester Van Hemmen van Sliedrecht om illegaal vuurwerk op te nemen in de Wapenwet. Sommige burgemeesters houden zich meer op de achtergrond, bijvoorbeeld omdat zij pas enkele maanden actief zijn als burgemeester in hun gemeente.

Westvoorne

De materiële schade in de gemeente Westvoorne was afgelopen jaarwisseling hoger dan een jaar geleden, ondanks de preventieve maatregelen (vuurwerkvrije zones, preventief verwijderen van afvalbakken) die zijn genomen. Verkeersborden en afvalbakken werden vernield, de skatebaan liep voor duizend euro aan schade op en mensen durfden volgens de gemeente zelfs niet hun huis uit door incidenten met vuurwerk.
"Dat we tijdens de jaarwisseling worden geconfronteerd met vernielingen en onacceptabel gedrag, zegt wat mij betreft dat de huidige viering van de jaarwisseling niet langer op deze wijze kan", zegt burgemeester Peter de Jong (PvdA) van de gemeente Westvoorne. Hij vindt dat er op alle niveaus - zowel landelijk als lokaal - over dit onderwerp gesproken moet worden.
Het college van Westvoorne maakt zich al langer hard voor een landelijk verbod op vuurwerk. Een dergelijk verbod zoals in Rotterdam, op lokaal niveau, heeft zeker niet de voorkeur. "Als gemeenten afzonderlijk dergelijke besluiten nemen, ontstaan er verschillen."