nieuws

Vuurwerk verbieden of niet? Dit zegt de burgemeester van Ridderkerk

© MediaTV
De vuurwerkdiscussie is na de jaarwisseling weer opgelaaid. Vooral nadat een meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad plotseling voor een algeheel vuurwerkverbod in de stad bleek, heerst de vraag hoe de 24 andere gemeenten in de regio hier over denken.
Volgen de gemeenten in de regio het Rotterdamse voorbeeld? Of vinden zij het een zaak die landelijk geregeld moet worden, zoals de burgemeesters van onder meer Brielle, Schiedam en Gorinchem van mening zijn?
De burgemeester van Lansingerland zegt dat de bron van de problematiek aangepakt moet worden en pleit voor een landelijk verbod op de verkoop van knalvuurwerk en vuurpijlen. Ook gaan geluiden op van onder andere burgemeester Van Hemmen van Sliedrecht om illegaal vuurwerk op te nemen in de Wapenwet. Sommige burgemeesters houden zich meer op de achtergrond, bijvoorbeeld omdat zij pas enkele maanden actief zijn als burgemeester in hun gemeente.

Ridderkerk

De burgemeester van Ridderkerk, Anny Attema (PvdA), is voor een verbod op consumentenvuurwerk, in het bijzonder vuurpijlen en knalvuurwerk. Ze vindt de beslissing van Rotterdam een “belangrijk signaal voor Den Haag.” Ze is van mening dat doorgaan op oude voet niet meer kan en dat er maatregelen genomen moeten worden.
Dat moet dan wel op landelijke schaal gebeuren, meent Attema. “Verschillen in beleid tussen gemeenten leiden alleen maar tot ongewenste effecten bij buurgemeenten.”
De gemeenteraad van Ridderkerk heeft zich vooralsnog niet uitgesproken over dit onderwerp, meldt de woordvoerder van de gemeente.