nieuws

Vuurwerk verbieden of niet? Dit zegt de burgemeester van Rotterdam

© MediaTV
De vuurwerkdiscussie is na de jaarwisseling weer opgelaaid. Vooral nadat een meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad plotseling voor een algeheel vuurwerkverbod in de stad bleek, heerst de vraag hoe de 24 andere gemeenten in de regio hier over denken.
Volgen de gemeenten in de regio het Rotterdamse voorbeeld? Of vinden zij het een zaak die landelijk geregeld moet worden, zoals de burgemeesters van onder meer Brielle, Schiedam en Gorinchem van mening zijn?
De burgemeester van Lansingerland zegt dat de bron van de problematiek aangepakt moet worden en pleit voor een landelijk verbod op de verkoop van knalvuurwerk en vuurpijlen. Ook gaan geluiden op van onder andere burgemeester Van Hemmen van Sliedrecht om illegaal vuurwerk op te nemen in de Wapenwet. Sommige burgemeesters houden zich meer op de achtergrond, bijvoorbeeld omdat zij pas enkele maanden actief zijn als burgemeester in hun gemeente.

Rotterdam

De Rotterdamse gemeenteraad behaalde deze week voor het eerst een meerderheid voor een vuurwerkverbod in de stad. Burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) werd erdoor verrast, maar hoopt tegelijkertijd dat dit het kabinet beweegt om vrijdag een landelijk verbod af te kondigen.
Als er alleen in Rotterdam een verbod komt, kunnen mensen nog wel vuurwerk kopen in de stad. De gemeentewet kan alleen het afsteken verbieden. Dat is volgens Aboutaleb te handhaven.
Wanneer het vuurwerkverbod in gaat, hangt af van de motie in Rotterdam en ook van wat er vrijdag gaat gebeuren. Dan komt namelijk de ministerraad bij elkaar. Burgemeester Aboutaleb heeft het kabinet opgeroepen om dan tot de beslissing voor een landelijk vuurwerkverbod te komen.
Lees meer: Vijf vragen over vuurwerkverbod in Rotterdam: wat betekent dat?