nieuws

Vuurwerk verbieden of niet? Dit zegt de burgemeester van Nissewaard

© MediaTV
De vuurwerkdiscussie is na de jaarwisseling weer opgelaaid. Vooral nadat een meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad plotseling voor een algeheel vuurwerkverbod in de stad bleek, heerst de vraag hoe de 24 andere gemeenten in de regio hier over denken.
Volgen de gemeenten in de regio het Rotterdamse voorbeeld? Of vinden zij het een zaak die landelijk geregeld moet worden, zoals de burgemeesters van onder meer Brielle, Schiedam en Gorinchem van mening zijn?
De burgemeester van Lansingerland zegt dat de bron van de problematiek aangepakt moet worden en pleit voor een landelijk verbod op de verkoop van knalvuurwerk en vuurpijlen. Ook gaan geluiden op van onder andere burgemeester Van Hemmen van Sliedrecht om illegaal vuurwerk op te nemen in de Wapenwet. Sommige burgemeesters houden zich meer op de achtergrond, bijvoorbeeld omdat zij pas enkele maanden actief zijn als burgemeester in hun gemeente.

Nissewaard

Burgemeester Foort van Oosten (VVD) van de gemeente Nissewaard snapt de discussie over het afsteken van vuurwerk heel goed. “Het staat mij namelijk ook zwaar tegen dat zo’n massale inzet van onze hulpdiensten nodig is om problemen voor te zijn of op te lossen. Dat is natuurlijk niet normaal”, zegt de burgemeester.
Hij is wel van mening dat de vuurwerkdiscussie en de verdere besluitvorming over dit onderwerp op landelijk niveau gevoerd moet worden. “Dat kunnen gemeenten niet individueel regelen.”
Van Oosten zegt dat veel inwoners van zijn gemeente zich netjes hebben gedragen rondom de jaarwisseling, maar spreekt wel zijn verbazing uit over het afsteken van (illegaal) vuurwerk in de dagen voor of na oud en nieuw. “Dat had ik niet in mijn hoofd moeten halen. Dat had minstens een maand huisarrest opgeleverd.”