nieuws

Vuurwerk verbieden of niet? Dit zegt de burgemeester van Dordrecht

© MediaTV
De vuurwerkdiscussie is na de jaarwisseling weer opgelaaid. Vooral nadat een meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad plotseling voor een algeheel vuurwerkverbod in de stad bleek, heerst de vraag hoe de 24 andere gemeenten in de regio hier over denken.
Volgen de gemeenten in de regio het Rotterdamse voorbeeld? Of vinden zij het een zaak die landelijk geregeld moet worden, zoals de burgemeesters van onder meer Brielle, Schiedam en Gorinchem van mening zijn?
De burgemeester van Lansingerland zegt dat de bron van de problematiek aangepakt moet worden en pleit voor een landelijk verbod op de verkoop van knalvuurwerk en vuurpijlen. Ook gaan geluiden op van onder andere burgemeester Van Hemmen van Sliedrecht om illegaal vuurwerk op te nemen in de Wapenwet. Sommige burgemeesters houden zich meer op de achtergrond, bijvoorbeeld omdat zij pas enkele maanden actief zijn als burgemeester in hun gemeente.

Dordrecht

Burgemeester Wouter Kolff (VVD) noemt een landelijk verbod noodzakelijk. Hoewel een meerderheid van de gemeenteraad in Dordrecht momenteel geen totaalverbod op vuurwerk wil in de stad, is hij van mening dat de Dordtse raad zich uiteindelijk zal moeten schikken in een landelijk verbod.
Kolff wil zowel het gebruik als de verkoop van vuurwerk stoppen. "Dan richten we ons qua handhaving volledig op het illegale spul dat een Europese aanpak vereist."
Lees meer: Dordtse gemeenteraad wil geen vuurwerkverbod