nieuws

Vuurwerk verbieden of niet? Dit zegt de burgemeester van Capelle aan den IJssel

© MediaTV
De vuurwerkdiscussie is na de jaarwisseling weer opgelaaid. Vooral nadat een meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad plotseling voor een algeheel vuurwerkverbod in de stad bleek, heerst de vraag hoe de 24 andere gemeenten in de regio hier over denken.
Volgen de gemeenten in de regio het Rotterdamse voorbeeld? Of vinden zij het een zaak die landelijk geregeld moet worden, zoals de burgemeesters van onder meer Brielle, Schiedam en Gorinchem van mening zijn?
De burgemeester van Lansingerland zegt dat de bron van de problematiek aangepakt moet worden en pleit voor een landelijk verbod op de verkoop van knalvuurwerk en vuurpijlen. Ook gaan geluiden op van onder andere burgemeester Van Hemmen van Sliedrecht om illegaal vuurwerk op te nemen in de Wapenwet. Sommige burgemeesters houden zich meer op de achtergrond, bijvoorbeeld omdat zij pas enkele maanden actief zijn als burgemeester in hun gemeente.

Capelle aan den IJssel

Burgemeester Peter Oskam (CDA) van Capelle aan den IJssel pleitte in zijn nieuwjaarstoespraak voor een geleidelijk vuurwerkverbod in de gemeente. “Vuurwerk is traditie in Nederland, maar we moeten hier, hoe ingewikkeld ook, discussie over voeren met elkaar.” Hij zegt dat vuurwerk tijdens de jaarwisseling, in combinatie met overmatig drankgebruik en korte lontjes bij mensen zorgt voor een “levensbedreigende cocktail in de samenleving.”
Hoewel de jaarwisseling in Capelle "hartstikke goed is gegaan", pleit Oskam ervoor om vuurwerk over te laten aan professionals en daarop goed te handhaven.