nieuws

Flinke toename aanrijdingen met reeën in IJsselmonde

Het aantal aanrijdingen met reeën op het Eiland van IJsselmonde is flink toegenomen. In de afgelopen vier maanden zijn er al zeker tien dodelijk geraakt in het verkeer. Normaal zijn het er twee tot drie per jaar.
"Echt erg hoog", zegt Willem Vrijenhoek van WildBeheerEenheid eiland IJsselmonde. "Zulke aantallen hebben we nog nooit gehad."
De afgelopen decennia was er sprake van een stabiele populatie van reeën in het gebied, maar de laatste tijd komen er meer bij. Er zijn nu meer dan vijftig reeën op het eiland van IJsselmonde.

Kilweg gevaarlijke plek

Wildbeheerder Vrijenhoek: "Een deel van de aanwas komt uit de Hoeksche Waard. Die reeën zwemmen gewoon de Oude Maas over. Maar ze kennen de weg hier helemaal niet en dat zorgt voor gevaarlijke situaties op de weg."
Vooral de Kilweg tussen het oude en nieuwe Barendrecht, bij de Carnisse Grienden, is een plek waar al meerdere malen een ree is aangereden. "De reeën steken over richting de Ikea op zoek naar meer groen. Maar ze kunnen dan geen kant meer op en ze proberen dan de A29 over te steken", zegt Vrijenhoek.
De beste oplossing is volgens de Wildbeheerder de reeën rondom gevaarlijke knelpunten, zoals op de Kilweg, af te schieten. "Dat klinkt wreed, maar is uiteindelijk het beste voor iedereen."