nieuws

Straffen relschoppers HvH helft lager dan eis OM

balk_strandrellenspits.jpg
balk_strandrellenspits.jpg
ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft de eerste vier relschoppers van de strandrellen in Hoek van Holland straffen opgelegd van tot vier tot zes maanden cel. Daarmee heeft de rechter de eisen van het OM ongeveer gehalveerd.
Twee van de vier relschoppers komen meteen op vrije voeten, omdat ze al een poos in voorarrest hebben gezeten. De andere moeten nog twee maanden zitten. De relschoppers krijgen géén evenementenverbod opgelegd. Dat had het OM wel geeist. Met dat verbod zouden de jongens geweerd kunnen worden van grootschalige feesten.
Een 18-jarige Rotterdammer, die als eerste aan bod kwam, werd veroordeeld tot zes maanden jeugddetentie, waarvan twee maanden voorwaardelijk voor openlijke geweldpleging en bedreiging van agenten. Omdat hij die tijd al in voorarrest heeft doorgebracht, zit zijn straf er nu al op. Volgens de rechtbank was zijn rol minder groot dan gedacht.
Justitie had een jaar jeugddetentie geeist. Dat gebeurde achter gesloten deuren, omdat hij tijdens de strandrellen in augustus nog net minderjarig was. Ook had het OM een meldingsplicht bij risicovolle evenementen tegen hem geëist. Dat voorstel veegde de rechtbank van de baan.
Het strandfeest Sunset Grooves in Hoek van Holland liep eind augustus volledig uit de hand. Groepen hooligans belaagden de politie en jaagden de agenten tientallen meters op. Uiteindelijk zagen de in nood gedreven agenten zich genoodzaakt te schieten. Ze losten eerst tientallen waarschuwingsschoten en vuurden later gericht. Daarbij kwam de 19-jarige Robby van der Leeden om het leven.