nieuws

Vuurwerk verbieden of niet? Dit zegt de burgemeester van Zwijndrecht

© MediaTV
De vuurwerkdiscussie is na de jaarwisseling weer opgelaaid. Vooral nadat een meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad plotseling voor een algeheel vuurwerkverbod in de stad bleek, heerst de vraag hoe de 24 andere gemeenten in de regio hier over denken.
Volgen de gemeenten in de regio het Rotterdamse voorbeeld? Of vinden zij het een zaak die landelijk geregeld moet worden, zoals de burgemeesters van onder meer Brielle, Schiedam en Gorinchem van mening zijn?
De burgemeester van Lansingerland zegt dat de bron van de problematiek aangepakt moet worden en pleit voor een landelijk verbod op de verkoop van knalvuurwerk en vuurpijlen. Ook gaan geluiden op van onder andere burgemeester Van Hemmen van Sliedrecht om illegaal vuurwerk op te nemen in de Wapenwet. Sommige burgemeesters houden zich meer op de achtergrond, bijvoorbeeld omdat zij pas enkele maanden actief zijn als burgemeester in hun gemeente.

Zwijndrecht

Burgemeester Hein van der Loo (CDA) van de gemeente Zwijndrecht maakt zich zorgen over de ontwikkelingen bij het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling.
Hij zag aan de ene kant veel inwoners genieten van het vuurwerk. “Maar aan de andere kant stond ik in de nieuwjaarsnacht om 01:00 uur naast een inwoonster die haar flatwoning zag afbranden, zeer waarschijnlijk veroorzaakt door een vuurpijl. Een persoonlijk drama”, zegt Van der Loo. Ook werden Zwijndrechtse brandweermannen belaagd met vuurwerk. “Onacceptabel!"
Lees meer: Meerdere hulpverleners bekogeld met vuurwerk
De burgemeester spreekt zich op dit moment niet concreet uit over een vuurwerkverbod of over andere maatregelen. In de gemeenteraad van Zwijndrecht zal een gesprek over consumentenvuurwerk worden gevoerd. Van der Loo: "Daarbij zullen we de landelijke ontwikkelingen nauwlettend volgen."
Lees meer: Zwijndrechtse schade jaarwisseling is bijna verdrievoudigd