nieuws

Schrijer tegen grootschalige bezuinigingen steden

schrijer.jpg
schrijer.jpg
ROTTERDAM - PvdA-wethouder Schrijer wil dat kabinet valt als er teveel op de grote steden wordt gekort. Daartoe heeft Schrijer, tevens de lijsttrekker van de PvdA in Rotterdam, zijn partijgenoten in Den Haag opgeroepen.
Schrijer is bang dat eerder aangekondigde bezuinigingen te koste gaan van de aanpak van achterstandswijken, werkgelegenheidsprojecten en de veiligheid. Alle gemeenten in Nederland krijgen de komende jaren minder geld uit het Gemeentefonds.
Rotterdam moet rekenen op een bezuiniging van tenminste 300 miljoen euro. Daar bovenop komt nog een verlaging van het politiebudget. Vorige week adviseerde de Raad voor de Financiële Verhoudingen het kabinet om ook de speciale bijdragen aan de vier grote steden opnieuw te bekijken.
Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht krijgen sinds 1997 extra geld om onder meer drugsproblemen, armoede en de uitstroom van hogere inkomensgroepen aan te kunnen pakken. Andere regio's claimen ook bijzondere problemen te hebben, waarvoor meer geld nodig is.