Rechter: bewoners Tweebosbuurt mogen toch in hun huis blijven wonen

Bewoners van een aantal woningen in de Rotterdamse Tweebosbuurt hoeven voorlopig hun huis niet uit. De kantonrechter heeft een streep gehaald door de beƫindiging van het huurcontract door Vestia, onder meer omdat de bewoners niet genoeg zijn betrokken bij de plannen voor de buurt.

In de buurt gaan ruim vijfhonderd sociale huurwoningen tegen de vlakte. Daar komen grotere en duurdere woningen voor in de plaats. De uitspraak ging over de zaak die Vestia had aangespannen tegen 17 huurders, die weigeren te vertrekken. 

Volgens de kantonrechter zijn er strenge eisen aan het ontbinden van een huurcontract in dit soort gevallen. Vestia heeft niet aan al die eisen voldaan. 

Eerder betrekken

Zo hadden bewoners eerder betrokken moeten worden bij de ontwikkeling voor de herstructurering. "De bewoners is pas om input gevraagd nadat bekend was gemaakt dat hun woningen zouden worden gesloopt en zij hun woningen moesten verlaten'", schrijft de rechtbank.

Ook hebben bewoners in eerste instantie geen of nauwelijks hulp gekregen bij het vinden van een nieuwe woning. Bewoners krijgen ook nauwelijks mogelijkheden geboden om na de nieuwbouw terug te keren in de wijk. 

Vestia heeft volgens de rechter verder niet duidelijk kunnen maken dat de nieuwbouw zorgt voor een sociaal-maatschappelijke verbetering. 

Het is niet de eerste rechtszaak tegen 'weigeraars' uit de Tweebosbuurt. Afgelopen zomer werd Vestia nog in het gelijk gesteld. Tijdens deze zitting liet de rechter toen al weten dat "als mijn collega 'a' zegt, wil dat niet zeggen dat ik ook 'a' zeg."

De advocaat van de groep bewoners heeft in deze zaak extra nadruk gelegd op het gebrek aan financiële en bouwtechnische noodzaak voor de sloop. Ook heeft de advocaat benadrukt dat woningcorporaties zelf zeggen dat er een tekort aan woningen is, onder meer in het segment dat Vestia wil slopen.

Beroep

De groep bewoners die in de eerste zaak in het ongelijk zijn gesteld, hebben beroep aangetekend tegen de uitspraak. De uitspraak van vrijdag heeft volgens een woordvoerder van de rechtbank geen gevolgen voor de eerdere uitspraak.

Verrassend

Vestia noemt de uitspraak verrassend in vergelijking met eerdere rechtszaken. De wooncorporatie overweegt om in beroep te gaan. De komende dagen gaat Vestia de uitspraak van de rechter bestuderen. Ook wordt er overlegd met de gemeente Rotterdam.

De corporatie houdt er rekening mee dat de startdatum van de sloop (1 april) niet wordt gehaald. Ook wordt het dan de vraag of het sloopwerk dan nog op 1 juni 2021 af is. Die datum is vooralsnog heilig in verband met het innen van rijksgelden.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Rotterdam Vestia Tweebosbuurt Politiek
Deel dit artikel: