nieuws

Girlpower: Knokken tegen de KNVB

De Oranjevrouwen winnen de laatste jaren snel aan populariteit en er is steeds meer aandacht voor vrouwenvoetbal. Dat was vroeger wel anders. Lenie van der Jagt was in 1956 de eerste vrouw die officieel een goal scoorde voor het Nederlands vrouwenelftal, tegen Duitsland. Ze was toen 14 jaar.
De KNVB was niet enthousiast in die tijd. "Vrouwen konden niet voetballen, dat was hun motto", vertelt Lenie. Dat zorgde er mede voor dat ze fel was in het veld. "Ik wilde de beste zijn!"
Lenie reageerde als tiener op een artikel in de krant met een oproep voor damesvoetbal in Rotterdam-Zuid. Ze trainden op het Afrikaanderplein.
De oud-voetbalvrouw kijkt graag naar de Oranjeleeuwinnen van nu. "Af en toe ben ik te fanatiek, dan loop ik te mopperen. Maar ze zijn echt wel veel beter geworden. Ik hoop dat de KNVB goed doorgaat met ze. Ook met de jeugd, dat is heel belangrijk."
Verslaggever Tenny Tenzer zocht Lenie van der Jagt op. Hij maakt een serie rond de tentoonstelling Girlpower in Museum Rotterdam, over de verhalen achter succesvolle sportvrouwen.
Bekijk de eerste aflevering met Lenie van der Jagt hierboven.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl