nieuws

Honderden filmkijkers in de kou na vals alarm Pathé

Een paar honderd bioscoopbezoekers moesten zaterdagavond halsoverkop de filmzaal uit nadat een brandalarm afging. Enkele zalen van Pathé de Kuip in Rotterdam werden rond 19:00 uur ontruimd. Het bleek vals alarm.
Iemand had het glas van een handmelder in de bioscoop ingeslagen. Of dat opzettelijk gebeurde of per ongeluk is niet zeker. Maar daardoor moest een deel van de bezoekers tijdens bioscoop-spitsuur wel direct naar buiten.
De brandweer heeft geholpen het systeem te resetten. Volgens de politie mocht iedereen rond 19:30 uur weer naar binnen, maar aanwezigen melden dat ze pas na 21:00 uur weer naar binnen zouden mogen. De meeste mensen zijn daarom naar huis gegaan.
Bezoekers meldden ook dat het alarm in de zalen slecht te horen was en de ontruiming niet soepel verliep. "Onze film zou om 19:10 uur beginnen, tijdens de voorstukjes hoorden we heel in de verte een alarm", vertelt een van hen aan Rijnmond. "Op een gegeven moment is iemand opgestaan om in de gang te gaan kijken. Die zei dat het serieus een alarm was en dat we eruit moesten."
Ook een andere bezoeker was niet te spreken over de ontruiming. "Ontruiming ging tergend langzaam, als er echt brand was geweest, hadden we allemaal verbrand", zegt ze. Volgens haar had de brandweer het plein niet op gekund als dat echt nodig was geweest, omdat daar na de ontruiming te veel bioscoopbezoekers stonden.
Gedupeerden kunnen contact opnemen met de klantenservice van Pathé.