nieuws
Twintig jaar ouderenonderzoek in Rotterdam
ROTTERDAM - De wijk Ommoord in Rotterdam staat precies twintig jaar lang in de schijnwerpers van de internationale onderzoekswereld. Duizenden inwoners van de wijk zorgen ervoor dat de medische wereld meer te weten komt over ziektes die op latere leeftijd ontstaan.
Het Erasmus MC strikte in januari 1990 bijna achtduizend 55-plussers uit de wijk voor het Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek (ERGO). Zaterdag vierde het ziekenhuis het twintigjarig bestaan van het onderzoek met een feestelijk congres met de titel 'Lang zullen we leven?!', waarbij ook burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb en minister Ronald Plasterk opwachting maakten.
De inwoners worden elke drie jaar onderzocht. Speciaal daarvoor opende het ziekenhuis een onderzoekscentrum in de buurt. Het aantal 55-plussers dat meedeed liep in de loop der jaren op tot tienduizend.
Een paar jaar geleden betrok het ziekenhuis ook vijfduizend mensen ouder dan 45 bij het onderzoek, waarmee het totaal aantal Ommoorders dat aan het onderzoek meedoet, is opgelopen tot 15.000.
Volgens Bert Hofman, initiatiefnemer en hoogleraar Epidemiologie (onderzoek naar ziekteoorzaken) zijn veel oorzaken van ziektes die op latere leeftijd bij ouderen ontstaan, al eerder in het leven zichtbaar.
Het volgen van de inwoners leverde in de afgelopen twintig jaar volgens Hofman al een kleine honderd promoties en ruim duizend publicaties in internationale wetenschappelijke literatuur op.