nieuws

Havenbedrijf Rotterdam wil bunkervergunning voor schonere brandstof zeeschepen

Havenbedrijf Rotterdam wil samen met de haven van Antwerpen een vergunning invoeren voor leveranciers van bunkerbrandstoffen. In die vergunning komt te staan welke stoffen beslist niet in de brandstof voor de zeescheepvaart mogen worden aangetroffen. Dit zou moeten leiden tot schonere brandstof.
Dat zei havenmeester René de Vries donderdagochtend bij de presentatie van de nautische cijfers. Nu nog klagen cargadoors en rederijen regelmatig over de kwaliteit van de geleverde brandstoffen, vooral bij gasolie en stookolie. Deze worden soms vermengd met anderen stoffen. Ook wordt qua hoeveelheid niet altijd geleverd wat is afgesproken.

Goedkope brandstof vanuit Rotterdam

"De leveranciers willen meewerken aan deze vergunning om de kwantiteit en kwaliteit van deze brandstoffen te verbeteren," aldus de havenmeester. Bunkerbedrijven in Rotterdam leveren relatief goedkope brandstof, door de nabije aanwezigheid van raffinaderijen.
Het is wereldwijd voor het eerst dat een havenautoriteit met een dergelijke 'verboden stoffenlijst' gaat werken. Voor LNG, vloeibaar aardgas, bestaat al een dergelijke vergunning. De gemeente Rotterdam moet nog instemmen met de maatregel.