nieuws

Justitie verdenkt Spijkenisser stel van fraude en bestelen cliënten

De Woonsprong in Hoogvliet
De Woonsprong in Hoogvliet
Een man en vrouw uit Spijkenisse moeten zich vrijdagmiddag voor de rechter verantwoorden omdat ze worden verdacht van fraude en het bestelen van cliënten. De twee hadden in het verleden opvang De Woonsprong in Hoogvliet. De inspectie gezondheidszorg (IGZ) gaf in december 2015 het bevel om te stoppen met zorgverlening.
De Belgische vrouw (51) en haar Nederlandse partner (42) begonnen de opvang. Ze hebben zelf ook een kind met een persoonsgebonden budget (pgb). In het pand dat ze bewoonden in Hoogvliet vingen ze ook jongeren op.
In 2014 kwamen de eerste klachten over de behandelingen. Cliënten en familie zouden uit elkaar worden gedreven, waarna de stichting het beheer over de financiën overnam. Ook zouden de cliënten onheus worden bejegend. Na mediaberichten over de wantoestanden volgden bezoeken van de inspectie. Die besloot vervolgens om de zorgverlening stop te zetten.

Sportauto's

Het stel ging vervolgens met een andere stichting verder in de wijk Sterrenkwartier in Spijkenisse. Wat vooral opviel waren de sportauto's voor de deur. De toen nog Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge pleitte toen al voor meer toezicht op pgb-instellingen.
Lees meer: Rotterdam wil meer toezicht vooraf op PGB-instellingen
De aangifte van een voormalig cliënte leidde in eerste instantie niet tot een strafzaak. Tijdens een zogeheten artikel 12-procedure werd ook de klacht van een andere cliënte bij het dossier betrokken. Die informatie heeft er toe geleid dat de zaak vrijdag alsnog voor de rechter komt.
Lees meer: Ex-cliënte beschuldigt instelling van mishandeling en fraude