Erasmus MC druk met Chinees coronavirus

China heeft bij het onderzoek naar een nieuw soort longvirus de hulp ingeroepen van experts over de hele wereld, waaronder die van het Erasmus MC in Rotterdam.

Het nieuwe coronavirus - dat de luchtwegen aantast en in ernstige gevallen de dood tot gevolg kan hebben - werd vorige maand ontdekt in de Chinese miljoenenstad Wuhan. Donderdag bezweek een tweede patiënt aan de gevolgen van het virus. Tientallen mensen in de stad zijn besmet. Inmiddels is het virus bij veertig mensen vastgesteld. De ziekte is ook al opgedoken in Thailand en Japan.

Het virus is ineens de belangrijkste bezigheid van virus-onderzoekers in het Rotterdamse Erasmus MC. "We vergaren informatie, overleggen en ontwikkelen dan tests om het virus te kunnen detecteren", zegt viroloog Bart Haagmans tegen de NOS.

Het Erasmus MC is een van de wereldwijde 'referentielaboratoria'. Mochten mensen in Nederland klachten hebben die mogelijk op het coronavirus wijzen, dan kunnen ze daar gediagnosticeerd worden.

Via de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) praat Haagmans in teleconferenties vrijwel dagelijks met collega's uit andere Europese landen, Amerika en China over wat hun volgende stappen worden. Volgens het Europese gezondheidsinstituut ECDC is het risico dat het coronavirus ook in Europa opduikt laag.

Onder controle

Vooralsnog lijkt de uitbraak redelijk onder controle, zegt Haagmans. Anders dan bij de SARS-uitbraak ondernemen de Chinezen nu sneller actie, worden patiënten geïsoleerd of in quarantaine geplaatst. Zo wordt de kans verkleind dat het virus van mens op mens wordt overgedragen.

"Er zijn vooralsnog gelukkig geen voorbeelden bekend van ziekenhuispersoneel dat werd geïnfecteerd door een patiënt", zegt Haagmans. "Dat was een probleem toen de SARS- en MERS-virussen uitbraken."

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Ziekenhuis Rotterdam
Deel dit artikel: