nieuws

Nog meer problemen op rangeerterreinen Havenspoorlijn

Ook op andere rangeerterreinen langs de havenspoorlijn tussen Kijfhoek en de Maasvlakte zijn er problemen. Dat zegt de Milieudienst Rijnmond die eerder het spooremplacement Waalhaven-Zuid heeft onderzocht. Daar waren problemen met de blusapparatuur.
Bij controles van andere rangeerterreinen langs de Havenspoorlijn, die Kijfhoek met de Maasvlakte verbindt, heeft de Milieudienst Rijnmond fouten geconstateerd. Beheerder ProRail is inmiddels bezig met acties.
Het gaat in de andere gevallen niet om grote veiligheidszaken zoals op de Waalhaven, laat een woordvoerder van de Milieudienst Rijnmond DCMR weten. “Maar het zijn zaken die wel moeten worden opgelost. Daarom hebben we ProRail de opdracht gegeven om de problemen op te lossen."
Als ProRail zich bij herhaling niet aan de voorschriften houdt, kan de Milieudienst Rijnmond het bedrijf een boete opleggen. Vorig jaar moest de spoorbeheerder al diverse boetes betalen. Het totaalbedrag is onbekend.
Het gaat onder meer om het niet melden van incidenten, niet-werkende verlichting en het openlaten van hekken, waardoor iedereen het terrein kan betreden. De voorvallen deden zich voor op alle emplacementen naast Waalhaven: Pernis, Vondelingenplaat, Botlek, Europoort en Maasvlakte.Lees meer: Treinen met gevaarlijke stoffen mogen nog steeds niet rangeren op Waalhaven-ZuidEen woordvoerder van ProRail laat in een reactie weten dat er hard wordt gewerkt om de problemen op te lossen. “Wij zijn beheerder en eindverantwoordelijk. In samenspraak met de gebruikers (vervoerders en hun personeel, red.) proberen we ook tot een oplossing en naleving van de regels te komen. De situatie met de slechte verlichting hebben we inmiddels hersteld."