nieuws

Tentamens Inholland afgelast na mogelijk lek in software

Studenten en personeel van Hogeschool Inholland kunnen van buiten niet meer inloggen op de systemen van de onderwijsinstelling. Vrijdagmiddag is de toegang geblokkeerd vanwege de veiligheidsrisico's van Citrix-netwerken. De tentamens die voor maandag gepland stonden zijn uitgesteld.
Op advies van het Nationaal Cyber Security Centrum van het ministerie van Justitie en Veiligheid schakelen vrijdag veel gemeenten het thuiswerksysteem Citrix uit. Daaronder zijn zorginstellingen, de gemeente Rotterdam en elders in het land luchthaven Schiphol. Rotterdam The Hague Airport werkt niet met de software.
Citrix wordt gebruikt om op afstand in te loggen op computersystemen. In Nederland werken zo'n tweehonderd gemeenten met het systeem. Eerder deze week zijn er hackpogingen gedaan op vergelijkbare systemen van het Medisch Centrum Leeuwarden en de gemeente Zutphen.
Door de uitschakeling van het systeem kan de gemeente Rotterdam bepaalde services momenteel niet aanbieden. "Bijvoorbeeld als je kind wordt geboren in een ziekenhuis, kan je hem of haar daar al aangeven bij de gemeente", zegt wethouder Van Gils bij de NOS. "Dat gaat nu niet."

Geen tentamens Inholland Rotterdam

Studenten en medewerkers van Inholland Rotterdam kunnen niet meer inloggen van buiten de schoolgebouwen. Ze kunnen daarom niet bij hun e-mail, geen opdrachten inleveren en geen tentamenstof downloaden.
Wie dit weekend iets moet inleveren krijgt uitstel en maandag gaan de tentamens niet door. Voor het overgrote deel van de zesduizend studenten is het tentamenperiode.
Studenten en medewerkers zijn ingelicht via de InHolland-app en andere kanalen die buiten de Citrix-software vallen, zoals Facebook.
"Er wordt het hele weekend doorgewerkt door de IT-afdeling om de overlast te beperken", zegt een woordvoerder van Inholland. De school hoopt dat Citrix snel met een update komt waarin het lek is gedicht. Tot die tijd neemt de school het zekere voor het onzekere om de gegevens van haar studenten en enkele honderden medewerkers te beschermen.
Maandag wordt de situatie opnieuw bekeken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl