nieuws

Mislukte ontsnapping Zutphen was van Omar L., die eerder vastzat in Krimpen

De gevangenis in Krimpen aan den IJssel
De gevangenis in Krimpen aan den IJssel © Google Streetview
De mislukte ontsnappingspoging zondag uit de gevangenis in Zutphen, is volgens diverse media ondernomen door Omar L., een tot levenslang veroordeeld kopstuk van de Mocro Maffia. Hij zat vorig jaar in de gevangenis van Krimpen.
Volgens woordvoerder Anne Coenen van de politie Gelderland is het busje brandend en wel tegen de entree van de Zutphense gevangenis gereden. Daardoor raakte de poort beschadigd en zwartgeblakerd.
"Toen de bewaking het brandende voertuig zag, zat er niemand meer in en onduidelijk is nog of er überhaupt iemand in heeft gezeten”, verklaart Coenen. "Tijdens het blussen van de brand kwam een melding bij ons binnen over een auto met daarin vier verdachten. In de buurt van Zevenaar is een van hen uit de wagen gesprongen. Die kon snel worden aangehouden. Vervolgens zijn de andere drie aangehouden in Wehl. Daarbij werd een waarschuwingsschot gelost.”

Vermoorden in de gebedsruimte

Omar L. zat vorig jaar in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel. Hij werd overgeplaatst vanwege mogelijke plannen om hem te vermoorden in de gebedsruimte van de inrichting. Dat had moeten gebeuren met een naar binnen gesmokkeld vuurwapen.
Het was niet de eerste keer dat hij aan de dood ontkwam. In 2014 werd in Amsterdam Stefan Eggermont geliquideerd, even nadat hij zijn Fiat Punto geparkeerd had. Het bleek een vergismoord: het werkelijke doelwit was Omar L,, die ook in een Punto reed.
L was toen al een bekende van de politie zijn, met inbraak, diefstal, heling en wapenhandel op zijn strafblad. Opvallend detail: L. stond na vergismoord huilend aan de deur bij de weduwe van Eggermont, om zijn medeleven te tonen en te vertellen dat hij het eigenlijke doelwit was.
Omar L. werd vorig jaar samen met Hicham M. schuldig bevonden aan betrokkenheid bij twee liquidaties en drie pogingen daartoe. Hij was volgens de rechtbank de opdrachtgever, Hicham M. de schutter.
Onder de bijnaam Suarez zou hij via versleutelde berichten liquidatieopdrachten hebben uitgedeeld. De liquidaties waren wraakacties voor de dood van zijn broer Youssef, eind 2012 in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt.
Omar L. wordt gelinkt aan de groep rond Benaouf A., die in 2017 nog tevergeefs per helikopter probeerde te vluchten uit de gevangenis in Roermond.
Na de ontsnappingspoging van zondag is L. overgeplaatst naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. In die gevangenis zitten ook Ridouan Taghi, Willem Holleeder. Benaouf A. is na zijn mislukte ontsnapping uit Roermond eveneens overgeplaatst naar Vught.
Sander Janssen uit Rotterdam is de advocaat van Omar L. Op Twitter bevestigt hij het nieuws over de overplaatsing van zijn cliënt. Meer mededelingen wil hij op dit moment niet doen.