nieuws

Achttien jaar celstraf voor moord op Bianca van Es uit Rotterdam

Stephan K. moet achttien jaar de cel in voor de moord op zijn ex-vriendin Bianca van Es, in november 2018 in Rotterdam-Zuidwijk. Dat heeft de rechter donderdag in Dordrecht besloten.
Bianca van Es, een moeder van een destijds 2-jarig dochtertje, is mogelijk door verstikking om het leven gekomen. Maar de patholoog heeft geen definitieve doodsoorzaak kunnen vinden. Door de gaskraan open te draaien wilde K. hij het doen lijken alsof Bianca zichzelf van het leven had beroofd.
De rechter wees erop dat het gedrag van Stephan K. voor en rond de moord opmerkelijk was. "U zocht op internet met zoektermen als 'wurgen met een kussen' en 'gifmoord zonder sporen'. Verder zocht u die avond bijna obsessief op 112, terwijl het lichaam van Bianca nog niet was gevonden."
Ook was er een sleepspoor in de woning, waaruit blijkt dat Bianca na haar dood naar de keuken is versleept. "Dat is ook een aanwijzing dat geen sprake was van een natuurlijke dood." Stephan K. had een motief: Bianca had hem een week ervoor het huis uitgezet, nadat zij allerlei leugens van zijn kant had ontdekt.

Kleinkind

Haar lichaam werd op 30 november 2018 gevonden door haar ouders, die op hun kleinkind kwamen passen. De moeder van Bianca zei het als volgt in de rechtszaal: "Het is verschrikkelijk om je dochter zo te moeten vinden. Ik gilde, en gilde haar dochter wakker. We knielden naast Bianca neer en dan moet je het gaan uitleggen aan een meisje van twee jaar."
De rechter spreekt van een geraffineerde en gewetenloze moord. Strafverzwarend is dat Stephan K. zich niet heeft bekommerd op het tweejarige meisje dat in de woning lag te slapen. De rechter: "Stel dat zij wakker was geworden en de gang was opgelopen... Dan was zij daar tegen haar moeder opgelopen."
De familie was na afloop zeer opgelucht over het vonnis. Bij hen was geen enkele twijfel dat Stephan K. de dader is.
Zelf heeft de 30-jarige Barendrechter altijd ontkend betrokken te zijn geweest bij de dood van zijn ex. Hij beweerde dat Bianca nog leefde toen hij de woning op 29 november verliet.
De rechter heeft niet alleen een celstraf opgelegd. Na zijn detentie moet bekeken worden of Stephan K. een vorm van behandeling nodig heeft. Deskundigen hebben meerdere stoornissen bij hem vastgesteld (anti-sociaal, leugenachtig), maar die konden nu niet direct aan de moord worden gekoppeld.
Lees meer: De moord op Bianca van Es Mama is jarig en viert het in de hemel