nieuws

Waarom zijn loden waterleidingen slecht voor je gezondheid?

De gemeente Rotterdam gaat net als Utrecht en Amsterdam haar gemeentelijke gebouwen controleren op de aanwezigheid van loden leidingen. Water uit loden leidingen kan schadelijk zijn voor de gezondheid, met name voor jonge kinderen. Hoe slecht is water uit loden leidingen?
De GGD Rotterdam Rijnmond waarschuwde kinderdagverblijven en scholen eerder al met een brief over de risico's van het water uit loden leidingen, naar aanleiding van een rapport van de Gezondheidsraad uit november.Lees meer: Rotterdam neemt maatregelen tegen loden leidingen
In dat rapport concludeerde de Gezondheidsraad dat er sterke aanwijzingen zijn dat een lage blootstelling aan lood schadelijker is dan eerder werd gedacht. Het kan bij jonge kinderen leiden tot een vermindering van het IQ met twee tot vijf punten.
"Lood heeft een effect op de hersenontwikkeling van kinderen", vertelt Yvonne Vendrig van GGD Rotterdam-Rijnmond bij de NOS op NPO Radio 1. "Bij kinderen zijn hersenen nog volop in ontwikkeling. Hoe kleiner de kinderen zijn, hoe meer water ze drinken ten opzichte van hun lichaamsgewicht, dus daarom heeft het een groter effect." Ook nemen kinderen relatief veel lood op in hun darmstelsel, zegt de arts.
Bij volwassenen vergroot het de inname van lood risico op hart- en vaataandoeningen of een chronische nierziekte.
Volgens de Gezondheidsraad gaat het in totaal om tienduizenden jonge kinderen en enkele duizenden zwangere vrouwen die risico lopen door lood in het kraanwater.
De Gezondheidsraad adviseert dat deze risicogroepen voorlopig water uit flessen gebruiken, voordat de resterende loden leidingen zijn vervangen. Die komen alleen voor bij oudere huizen. Sinds 1960 is het verboden om lood te gebruiken voor de toevoer van water. Bij de meeste huizen is het kraanwater wel van goede kwaliteit.