nieuws

Oorlogsverhalen maken veel indruk op kinderen Mijnsheerenland

Aloys Bijl uit Mijnsheerenland diende als militair in 1979 in Libanon. Hij was toen nog maar achttien jaar. Vandaag vertelde hij over zijn ervaringen op basisschool De Molenwiek, in zijn eigen dorp. Bijl geeft in het kader van ’75 jaar vrijheid’ gastlessen onder de noemer ‘Veteraan in de klas’.
De kinderen van de groepen 7 en 8 hangen aan de lippen van Bijl als hij vertelt over de dingen die hij meemaakte tijdens de missie in Libanon. Vooral het verhaal over een collega die zijn handen kwijtraakte door het ontploffen van een granaat maakt veel indruk.
Bijl wil een realistisch beeld schetsen en meegegeven dat vrijheid en vrede geen vanzelfsprekendheden zijn. “We vieren nu 75 jaar vrijheid, maar deze kinderen helpen mee om er 150 jaar van te maken”, vertelt Aloys na afloop.
Hij vindt het belangrijk dat de kinderen weten wat veteranen zijn. Emilie uit groep 8 wist het voor de les nog niet. “Ik dacht dat er een oud-voetballer zou komen. Mijn vader speelt namelijk in de veteranen bij voetbalvereniging GOZ. Maar niet dus.”

Pesten

Tijdens de les trekt Bijl ook een vergelijking tussen oorlog en pesten. “Daar begint het. Als je stopt met pesten, kun je stoppen met oorlog voeren. Daar ligt een taak voor deze kinderen.”
Ties, ook uit groep 8, vond het een leerzame les. “Het dringt nu meer tot me door hoe heftig oorlog is en dat er echt mensen dood gaan.”