nieuws

Rotterdamse Chinezen vieren 'het jaar van de muis'

Met het jaar van de Rat of de Muis barst vandaag officieel het Chinese Nieuwjaar los. Op Katendrecht, de bakermat van Chinees Rotterdam, is onder andere de tentoonstelling 'Chinese Restaurantverhalen' te zien.
"Nederlanders gourmetten tijdens de feestdagen. Wij 'hotpotten' samen". Kunstenares Fenmei Hu heeft veel foto's over Chinees eten opgehangen in Verhalenhuis Belvédère op Katendrecht.

Smoezelig

Hu: "Ik schaamde me lang om deze foto van mijn vader in de keuken van een chinees restaurant te laten zien omdat het er allemaal nogal smoezelig en niet schoon eruit ziet. Maar het laat wel zijn harde werken zien."
Gezamenlijk eten is voor Chinezen een belangrijke sociale gebeurtenis. Speciaal rond Chinees Nieuwjaar kun je mee met de Peking Expres. Dan ga je met de tram door Rotterdam en krijg je een bijzonder acht gangendiner gemaakt door Fenmei Hu en haar kookvriendin. Hu: "Acht is het Chinese geluksgetal en zo kun je het Chinees Jaar van de Muis met voorspoed beginnen".

Scheldwoord


Waarom viert Rotterdam eigenlijk het Jaar van de Muis en niet het Jaar van de Rat?
Hu: "Qua karakter en uitspraak is rat en muis hetzelfde dus het maakt ons niet uit. Maar we hebben gekozen voor muis om het allemaal iets positiever te laten klinken. Rat wordt toch vaak als scheldwoord gebruikt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl