nieuws

Van eigen bodem: aanleg Dordtse Leefwerf begonnen

De aanleg van Leefwerf De Biesbosch,in Dordrecht is begonnen. In een nieuwe aflevering van onze tv-serie Van Eigen Bodem belicht verslaggever Thijs Blom de ontwikkeling van wat vier jaar geleden begon als een ideetje.
Maritiem erfgoed, oftewel oude schepen, behouden en zichtbaar maken voor het grote publiek. Dat is het idee achtger de werf. Op de schepen zal gewoond en gewerkt worden. Initiatiefnemer is Elio Barone.
De Dordtse rondvaartondernemer werkt samen met de Vereniging De Binnenvaart, die in de zomer van 2018 de Franse motor Marot als eerste schip voor de leefwerf naar Dordt haalde.
Inmiddels is een tweede schip gekocht; het Zwarte Zwaantje. Ooit gebouwd als veerboot Gorinchem V. Enkele jaren geleden lag het nog als speelschip in de Rotterdamse Maashaven.
Met steun van bedrijven en de inzet van tientallen vrijwilligers wordt gewerkt aan de schepen en de inrichting van de zuidelijke insteekhaven van de Stadswerven, waar vijf schepen moeten komen te liggen.
Nog eens vijf andere schepen moeten een plek in de omgeving krijgen. Jos Hubens, van De Binnenvaart, hoopt dat de nu leegstaande hal van de voormalige scheepswerf De Biesbosch óók een rol kan gaan spelen in de leefwerf.