Brielle kiest voor fusie met Hellevoetsluis en Westvoorne

De gemeenteraad van Brielle heeft dinsdagavond gestemd voor een bestuurlijke fusie met de buurgemeenten Hellevoetsluis en Westvoorne. Als die andere raden ook zouden voorstemmen, zou het aantal gemeenten op Voorne-Putten van vier naar twee gaan.

Hellevoetsluis, Brielle en Westvoorne werken al langere tijd samen. Maar een bestuurlijke samenwerking mislukte ruim een jaar geleden. Daarom is een nieuw traject opgestart. De gemeenteraad van Brielle zette daarin dinsdagavond (unaniem) de eerste stap.

Volgens de Partij van de Arbeid in Brielle is een "zelfstandig Brielle in de toekomst niet goed voor het voortbestaan van de gemeente en haar instellingen." De partij spreekt dan ook van 'een historische stap'. 

Dinsdagavond besprak de gemeenteraad het rapport 'Op weg naar onze bestuurlijke toekomst'. Daarin werden alle voors- en tegens van een bestuurlijke fusie op een rij gezet. 

"De belangrijkste kernwaarden die vanuit de samenleving zijn meegegeven zijn het behoud van de eigen identiteit en het eigen karakter van de verschillende woonkernen, behouden van de voorzieningen, nabijheid van dienstverlening en een gedifferentieerd woningaanbod in de kernen", schrijft de gemeente. 

Eneco-gelden

Toch pleiten ook de onderzoekers voor meer duidelijkheid, vooral op financieel vlak. Brielle dreigt de komende jaren voortdurend meer geld uit te geven dan er binnenkomt. Alleen de Eneco-gelden zouden voor een (tijdelijk) positieve ombuiging kunnen zorgen.

Westvoorne en Hellevoetsluis moeten nog een besluit nemen over een fusie. Een fusie van alle gemeenten (dus met Nissewaard) op het eiland was geen optie. Dat ziet Nissewaard niet zitten.


Meer over dit onderwerp:
Nieuws Brielle Westvoorne Hellevoetsluis
Deel dit artikel: