nieuws

Vijf tips over voortvluchtige Cor 'de Paling' Pijnen

Cor Pijnen. Foto's: politie.
Cor Pijnen. Foto's: politie.
Na de uitzending van het programma Opsporing Verzocht, dinsdag, zijn vijf tips binnengekomen over Cor Pijnen. De Schiedammer knipte ruim een week geleden zijn enkelband door en is sindsdien spoorloos.
Pijnen werd voor het laatst gezien in Schiedam. Een speciaal team van de politie, FastNL, is naar hem op zoek.
De 36-jarige Pijnen was voorwaardelijk vrij na het uitzitten van tweederde van de celstraf die hij had gekregen voor een poging tot moord en het voorbereiden daarvan. Een van de voorwaarden was het dragen van een enkelband. Maar sinds de avond van 21 januari is Pijnen van de radar.
Twee dagen nadat hij verdween had hij zich in de Rotterdamse rechtbank moeten verantwoorden voor de moord op Onno Kuut in 2009. Het lichaam van Kuut werd gevonden in de duinen van Hoek van Holland. Hij was gemarteld en zijn keel was doorgesneden. In deze zaak is levenslang geëist tegen de vier verdachten, onder wie Cor Pijnen. Ook zijn broer Brian wordt verdacht van de moord.

'Wees Daadkrachtig'

De vier mannen staan ook wel bekend als de 'tattookillers'. Een naam die ze danken aan de grote Chinese tekens op hun rug met de tekst 'Wees Daadkrachtig'. Cor Pijnen heeft nog veel meer tatoeages, ook op zijn armen en een deel van zijn hand.
Naast 'tattookiller' heeft de Schiedammer nog een andere bijnaam: de Paling. Die dankt hij aan verschillende geslaagde ontsnappingspogingen. Zo wist hij ooit aan een arrestatie te ontkomen door via een toiletraampje de benen te nemen. Ook sprong hij een keer tijdens zijn vervoer naar de rechtbank uit de arrestantenbus. Op weer een ander moment dook 'de Paling' de Schie in om de politie - met succes - van zich af te schudden.
Volgens justitie was Cor Pijnen ook de opdrachtgever van de moord op kickbokser Peter Smit, in 2005 op de Meidoornsingel in Rotterdam-Schiebroek. De twee zouden ruzie hebben gehad over "een klokkie", oftewel: een horloge.
De rechter veroordeelde Pijnen hiervoor tot vijftien jaar cel. Maar in hoger beroep werd hij vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.
'De Paling' staat bekend als vuurwapengevaarlijk. Het advies van de politie is dan ook: 'Als je hem ziet, niet zelf benaderen, maar 112 bellen'.