nieuws

Liveblog teruglezen: Bewoners Tweebosbuurt staan open voor bemiddeling

De Tweebosbuurt.
De Tweebosbuurt. © Rijnmond
De gemeenteraad in Rotterdam praatte donderdagavond over de omstreden sloop en herbouw van de Tweebosbuurt. De rechter besloot eerder deze maand dat de bewoners van een aantal woningen in de wijk hun huis niet uit hoeven, tot onvrede van Vestia. De wooncorporatie gaat in beroep tegen de uitspraak.
Het is nu onduidelijk waar het heen gaat met geplande sloop van 535 woningen. Daar moeten minder, maar grotere en luxere woningen voor terugkomen. Het plan van Vestia, gemeente Rotterdam en Nationaal Programma Rotterdam Zuid is bedoeld om 'sterkere schouders' te trekken naar de relatief arme Afrikaanderwijk en valt binnen de Woonvisie Rotterdam.
De PvdA in Rotterdam drong eerder al aan op bemiddeling in de Tweebosbuurt. De partij wil dat woningcorporatie Vestia niet langer koste wat kost vasthoudt aan de plannen om de hele buurt te slopen. De bewoners van de Tweebosbuurt die donderdagavond aanwezig waren op het stadhuis zeiden na de vergadering open te staan voor gesprekken met een bemiddelaar. "Maar dan wel voorzichtig", aldus actievoerder Menno Janssen.
Het is nog onduidelijk of die bemiddelaar er ook daadwerkelijk komt, maar alle partijen lijken er voor te zijn. Ook Vestia liet eerder weten hiervoor open te staan.

'Zo leefbaar mogelijk'

De gemeente Rotterdam houdt in de tussentijd vast aan de sloop- en herbouwplannen, maar wil de Tweebosbuurt tot het zover is zo leefbaar mogelijk houden. De sloop stond gepland voor april, maar loopt door het hoger beroep van Vestia minstens een jaar vertraging op. Dat betekent onder meer dat de geplande bomenkap op de Hilledijk voorlopig wordt uitgesteld.
Wanneer de eventuele bemiddelingsgesprekken van start gaan, is nog niet duidelijk.
Verslaggever Maurice Laparlière was aanwezig in het stadhuis en twitterde vanuit de raad: