CDA en PvdA: geef langdurig werklozen betaalde baan in hun wijk

De gemeente Rotterdam moet kijken of het mogelijk is werkloze Rotterdammers in de bijstand een baan tegen minimumloon te geven, vinden CDA en PvdA. Dat is meer dan de tegenprestatie die ze nu moeten leveren aan de stad, in ruil voor een uitkering.

De twee Rotterdamse partijen stellen een 'wijkbasisbaan' voor, een baan in de wijk met een sociale functie, tegen betaling van het minimumloon. Zo krijgen werklozen ritme en werkervaring.

De partijen denken aan banen als klassenhulp, wijkconciërge, jongerencoach, gebouwmanager, speeltuinmedewerker of iets met sport. Zo'n baan is nuttig voor de wijk en je scheept mensen die wel graag willen werken niet af met een uitkering.

Nu leven werklozen van een uitkering en staan ze volgens de partijen aan de zijlijn van de stad. Tegelijk blijft veel nuttig werk liggen. Door werklozen of arbeidsongeschikten een baan in de wijk te geven voor net iets meer dan een uitkering, kun je zowel maatschappelijke problemen oplossen, als mensen weer mee laten doen.

Op dit moment moeten werklozen met een uitkering een 'tegenprestatie' leveren aan de stad, in de vorm van mantelzorg of vrijwilligerswerk. Met een wijkbasisbaan verdienen ze iets meer dan een bijstandsuitkering: het minimumloon. De gemeente betaalt het bedrag dat gelijk is aan de uitkering, dat bedrag moet worden aangevuld door maatschappelijke organisaties of bedrijven tot aan het minimumloon.

CDA en PvdA willen dat de gemeente Rotterdam gaat uitzoeken hoe haalbaar het plan is, te beginnen in een paar wijken. 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Arbeidsmarkt Rotterdam CDA PvdA Bijstand
Deel dit artikel: