nieuws

Fraude voor ruim 1 miljoen met illegale import van bier en fris via ploffers

Ondernemers in Rotterdam en Den Haag hebben ruim een miljoen euro verdiend met het illegaal invoeren van bier en frisdranken. Ze betaalden daar geen belasting over. De import verliep via zogeheten ploffers. Dat zijn bedrijven die even snel verdwijnen als ze opgericht worden, een belastingschuld nalatend.
De Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) deed maandag doorzoekingen in drie bedrijfspanden in Rotterdam en Den Haag. Ook werden zes huizen doorzocht in Maassluis, Vlaardingen en Voorburg.
Het onderzoek richt zich op de fraude met accijns, verbruiksbelasting en btw. De verdachte bedrijven in Rotterdam en Den Haag zouden vanaf 2016 massaal bier en frisdranken hebben besteld in het buitenland en die hebben laten afleveren bij ploffers.
Maar de ladingen gingen in werkelijkheid direct naar de kopers. Die kregen zo belastingvrij een partij binnen. De ploffers leverden op papier de dranken door en gingen vervolgens in rook op.
Niemand werd maandag aangehouden. Wel werden gegevensdragers, de administratie, drie auto's waaronder een Porsche Cayenne, een vrachtwagen en 40.000 euro contant geld in beslaggenomen.