nieuws

Grootste politieke partij in Ridderkerk wil messenverbod

De grootste partij in Ridderkerk, 18PLUS, wil een messenverbod rondom scholen, winkelpleinen en sportvelden. De partij komt met een motie daarvoor in de eerstvolgende gemeenteraad, zegt fractievoorzitter Lucien Westbroek.
De partij komt met het plan voor een messenverbod na een steekpartij bij het Gemini College in Ridderkerk, afgelopen vrijdag. Daarbij raakte een 16-jarige leerling van de school zwaargewond. Een jongen van 13 is opgepakt en zit voorlopig nog minimaal twee weken vast.
Lees meer: Verdachte steekpartij Ridderkerk 13 jaar slachtoffer in levensgevaar
Om het verbod te handhaven oppert de partij om misschien preventief te gaan fouilleren. "Al begrijpen we wel dat dit een vervelende maatregel is rondom scholen", zegt Westbroek. Volgens hem moet de burgemeester hier uiteindelijk een beslissing over nemen.

Ouders

Burgemeester Burgemeester Anny Attema van Ridderkerk riep maandag de ouders van leerlingen al op om met hun kinderen te praten over de wapenwedloop die er lijkt te zijn onder leerlingen. Ze was nog geen voorstander van het instellen van het messenverbod. Die beslissing ligt uiteindelijk bij de gemeenteraad.
In Nederland behoren messen van 28 cm en langer al tot de categorie verboden wapens. Minister Ferd Grapperhaus van justitie stuurde maandag een brief naar de Tweede Kamer naar aanleiding van het toenemende aantal steekincidenten.
Lees meer: Zorgen om kleine jongens met grote messen
Lees meer: Gemini College start nieuwe schoolweek met bijeenkomsten over steekpartij
Lees meer: Ik hoorde dat er een beef was toen stak er eentje met een machete