nieuws

Minister: Islamitische Universiteit moet uitspraken rector rectificeren

Een demonstratie van Alevieten tegen de rector, na uitspraken in 2015.
Een demonstratie van Alevieten tegen de rector, na uitspraken in 2015.
De Islamitische Universiteit of Applied Sciences (IUASR) aan de Bergsingel in Rotterdam moet binnen drie weken omstreden uitspraken van de rector rectificeren. Doet de universiteit dat niet, dan ontneemt minister Van Engelshoven (Onderwijs) de accreditatie. Dat houdt in dat het dan niet langer een opleiding voor hoger onderwijs is.
De Universiteit tekende eerder bezwaar aan tegen de verplichting om een rectificatie te plaatsen. Dat bezwaar is door de minister afgewezen. De universiteit kan nog naar de rechter stappen.
Het draait in deze zaak om uitspraken van rector Akgündüz. Hij zei in 2018 tijdens een interview met een Turkse tv-zender 'dat mensen die tegen de Turkse staat in opstand komen, dood mogen worden gemaakt'. Op dat moment waren er protesten in Turkije tegen president Erdogan.
Lees meer: Rector Islamitische Universiteit opnieuw in opspraak
In een andere uitspraak zei Akgündüz: "Deze lui zijn dus anarchisten die door de tegen ons gekante vreemdelingenhaters in het buitenland werden bedrogen en op die manier de actie van 15 juli hebben veroorzaakt. Ik zei: ‘Jullie mogen met deze lui doen wat jullie willen."

Hatelijk

De uitspraken zijn door een door de minister ingestelde commissie benoemd als in strijd met de Europese Rechten voor de mens (ERVM). Ze worden betiteld als 'hate speech' (hatelijk), waardoor ze niet vallen onder de vrijheid van meningsuiting.
De rectificatie dient te gebeuren op de website van de universiteit en in minimaal één Nederlands dagblad.
De Islamitische Universiteit of Applied Sciences was niet te bereiken voor commentaar.