nieuws

Politie onruimt kraakwoning in Rotterdamse Tweebosbuurt

In de Rotterdamse Tweebosbuurt heeft de politie donderdagvond een gekraakt pand ontruimd. Een groep van zo'n twintig krakers werd uitgezet. Er zijn geen arrestaties verricht.
De woning in de De La Reystraat werd omsingeld en de straat werd afgezet. Ook cirkelde er een helicopter boven de wijk. De actie duurde uren en startte aan het einde van de middag.
Leden van de Mobiele Eenheid forceerden rond 19:45 uur met een motorzaag de deur. In het pand verbleven in totaal twintig mensen: vier beneden en zestien boven.
Het is de tweede ontruiming in twee weken tijd. Eerder werd een groep voornamelijk Franstalige krakers uitgezet. Het is onduidelijk wat de afkomst van deze groep krakers is.
(tekst loopt door)

Deze week besloot de rechter dat drie al langer verblijvende krakers hun woning binnen veertien dagen moeten verlaten. Dat staat los van deze uitzetting.
Op krakerswebsites is een oproep gedaan om de Tweebosbuurt te 'bezetten'. De wijk staat op de nominatie om te worden gesloopt en herbouwd. Dat roept veel verzet op. In krakerskringen wordt dat verzet ondersteund. Ook op internationale krakersfora worden oproepen gedaan naar de Tweebosbuurt te trekken.
Maurice Meeuwissen van de Rotterdamse PVV liet vrijdag weten opheldering van het gemeentebestuur te willen. Zo wil hij ondermeer weten waarom er geen krakers zijn aangehouden, wat de kosten voor de inzet van de helicopter zijn en of deze op de krakers verhaald kunnen worden.