nieuws

Relatief veel huisverboden in Regio Rotterdam-Rijnmond

huisverbod.cropresize.1.jpg
huisverbod.cropresize.1.jpg
ROTTERDAM - Vorig jaar zijn er 2107 huisverboden opgelegd in Nederland. Meer dan eenvijfde daarvan werd opgelegd in de regio Rotterdam-Rijnmond. Dat maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken vrijdag bekend.
In totaal werden er vorig jaar 445 huisverboden opgelegd in de regio Rotterdam-Rijnmond. Het aantal overstijgt de andere regio's fors. De regio Twente staat op de tweede plaats met 146 huisverboden. Wel is die regio ongeveer twee keer zo klein als de regio Rotterdam-Rijnmond.
Ook relatief werden er in de regio veel huisverboden opgelegd. Het gaat om ruim twintig procent van alle verboden, terwijl er maar zeven procent van alle inwoners van het land woont.
Sinds 1 januari vorig jaar hebben burgemeesters de bevoegdheid om bij acute dreiging van huiselijk geweld de pleger voor tien dagen uit huis te plaatsen. De dader mag dan vervolgens tien dagen lang geen contact hebben met het thuisfront. Die tijd is bedoeld als afkoelingsperiode, waarin bovendien de hulpverlening op gang kan komen.
Gaat de dader in de tussentijd weer in de fout, dan kan het verbod met vier weken verlengd worden. In de regio Rotterdam-Rijnmond gebeurde dit vorig jaar 318 van de 445 keer.
Volgens het ministerie hebben de burgemeesters positief gereageerd op het huisverbod. Ze zouden het middel ervaren als een nuttig instrument in de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling.