nieuws

Hoogwater in de regio: 'Haal je auto langs de kade weg!'

Door springtij, hoge rivierafvoer en een sterke westenwind is er in de regio maandagmiddag sprake van een hogere waterstand. Rijkswaterstaat verwacht rond Rotterdam waterstanden van meer dan 2,50 meter boven NAP. Kades in onder meer Rotterdam, Zwijndrecht, Dordrecht en Vlaardingen zijn ondergelopen. In Dordrecht worden zandzakken neergelegd.
De gemeente Rotterdam zet maandagmiddag meerdere kades af in de stad vanwege het hoge water. Het gaat om de lager gelegen kades van het Noordereiland en de kade vanaf het Bolwerk bij de Willemsbrug tot aan de Plantagelaan.

Auto's weghalen

De gemeente vraagt mensen hun auto's langs deze kades weg te halen. De politie sleept waar nodig auto's weg. Een boot van het Havenbedrijf Rotterdam houdt de kades vanaf het water in de gaten.
De gemeente Rotterdam adviseert inwoners om de berichtgeving over het hoogwater in de gaten te houden en waar nodig voorzorgsmaatregelen te nemen. Daar zijn ze zelf verantwoordelijk voor, zegt de gemeente.
"Denk aan het waterdicht maken van het huis door het plaatsen van zandzakken of schotten voor deuren, belangrijke eigendommen naar een hogere verdieping verplaatsen, de auto verplaatsen naar een hoger gelegen terrein en het afsluiten van de elektriciteit als dat nodig is."
Vanwege het hoogwater wordt ook de Binnenhavenbrug in de Stieltjesstraat in Rotterdam-Zuid afgesloten, meldt de gemeente. Verkeersregelaars worden ingezet om het verkeer om te leiden.

Kering dicht

Ook in andere delen van de regio zijn maatregelen genomen tegen hoogwater. Zo ging de Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel in de nacht van zondag op maandag dicht en sloot de gemeente Vlaardingen verschillende kades vanwege het hoogwater.Lees meer: Hoogwater zorgt voor overlast in de regio
De Noordwaard, het natuurgebied tussen de Nieuwe Merwede en de Biesbosch, is maandag voor het eerst gebruikt waar het voor bedoeld is: overtollig water opvangen. "Dordrecht en Gorinchem houden het hierdoor droog", aldus Rijkswaterstaat.
Lees meer: Zuid-Holland houdt droge voeten dankzij Noordwaard

Ondergelopen kades

In Zwijndrecht zijn maandagochtend zogeheten boxbarriers geplaatst om het water tegen te houden. Dit gebeurde vijf jaar geleden voor het laatst. De kade bij het Veerplein, waar onder meer de halte van de Waterbus zit, is ondergestroomd.

Zandzakken

Ook in Dordrecht loopt de waterstand op. De wijkagent waarschuwt mensen om hun auto niet langs de kade te parkeren. Onder meer de Taankade loopt onder. Burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht zegt dat de gemeente op verschillende plekken in de stad zandzakken gaat inzetten.
​​​​​​