Rusland wil verdachten van vliegramp MH-17 zelf berechten

Rusland heeft Nederland gevraagd om de vervolging van de drie Russische MH17-verdachten over te dragen aan het land zelf. Minister Grapperhaus schrijft aan de Tweede Kamer dat hij Moskou heeft geantwoord dat dat geen optie was.

Volgens Grapperhaus kwam het Russische verzoek op 17 oktober 2019 bij zijn ministerie binnen. Van de vier mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij het neerhalen van het vliegtuig, hebben er drie de Russische nationaliteit. Een van de verdachten wordt verdedigd door twee advocaten uit Rotterdam. 

Op 9 maart begint het proces tegen de verdachten in de rechtbank op Schiphol. Zij zullen ze vrijwel zeker niet aanwezig zijn. Waarschijnlijk verblijven ze in Rusland, dat hen niet wil uitleveren.

Het proces zal via een livestream integraal te volgen zijn. Nabestaanden van de ramp kunnen de zittingen in besloten kring volgen. Daarbij zullen ook vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie, familierechercheurs en Slachtofferhulp Nederland aanwezig zijn.

Voorkomen van straffeloosheid

In zijn antwoord aan de Russische autoriteiten heeft Grapperhaus nog wel gevraagd of de Russen bereid zijn om een opgelegd vonnis over te nemen en eventuele straffen in Rusland tot uitvoering te brengen. "In het kader van het voorkomen van straffeloosheid." Het is niet duidelijk wat Moskou daarop heeft gezegd.

Een Boeing van Malaysia Airlines stortte op 17 juli 2014 neer boven Oost-Oekraïne. Het toestel, dat was vertrokken van Schiphol, werd beschoten met een luchtdoelraket. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven. Een aantal passagiers kwam uit de regio Rijnmond.

 

  

 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws MH17 rechtbank
Deel dit artikel: