nieuws

Straf voor FC Den Bosch na racistische uitlatingen tegen Excelsior-speler

De tuchtcommissie betaald voetbal van de KNVB heeft besloten dat FC Den Bosch verantwoordelijk is voor de spreekkoren richting Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira. De club uit de eerste divisie moet vanwege het incident twee thuisduels zonder een deel van het publiek spelen.
De racistische spreekkoren zorgden er voor dat het duel tijdelijk werd gestaakt. De tuchtcommissie vindt dat Den Bosch toen te weinig heeft gedaan. De stadionspeaker meldde bijvoorbeeld niet dat de wedstrijd werd stilgelegd vanwege racisme. Ook is tijdens en na de wedstrijd verder op geen enkele wijze ingegrepen en ook na de wedstrijd werden onvoldoende stappen gezet.
De spelersgroep van FC Den Bosch heeft een ‘dempende’ rol gespeeld, aldus het oordeel van de commissie. Daarom is er geen puntenaftrek opgelegd.
Wel vindt de commissie het verwijtbaar dat tot vandaag slechts één persoon is geïdentificeerd als betrokken bij de spreekkoren.
De straf gaat al vrijdagavond tijdens het duel met Jong FC Utrecht in. Diverse vakken blijven dicht. De seizoenkaarthouders van de betrokken vakken krijgen geen toegang tot het stadion.