nieuws

Rotterdamse raad wil duidelijkheid over hulp aan gezin doodgestoken Diya

Knuffels neergelegd voor het doodgestoken meisje Diya (8)
Knuffels neergelegd voor het doodgestoken meisje Diya (8)
Er is al in 2014 een melding gemaakt over het gezin van het doodgestoken meisje Diya bij politie en hulpverleningsinstanties. Maar uiteindelijk is er toen geen hulp nodig geweest. Dat zegt de Rotterdamse wethouder Judith Bokhove na vragen daarover in de Rotterdamse gemeenteraad.
Het 8-jarige meisje Diya werd in maart vorig jaar door haar vader gedood in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam-Zuid. Deze week presenteerden de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie Justitie & Veiligheid (IJV) hun onderzoek naar het overlijden.
De dood van de Hoogvlietse Diya was niet te voorkomen geweest, ook al waren de signalen van alle betrokken instanties samengevoegd, zo stellen de inspecties in hun onderzoek.
De vader, die woensdag weer voor de rechter stond, had voor dat het misging al dagen last van waanbeelden. Hij liep op zoek naar hulp tal van instanties af.
Lees meer: Vader die dochter doodde 'schreeuwde om hulp'
Lees meer: TBS-advies voor vader die dochter doodstak in Maasstad Ziekenhuis

Al veel eerdere melding

NRC berichtte eerder al dat het gezin in 2014 bekend was bij politie en hulpverleners. Diverse partijen in de Rotterdamse gemeenteraad vroegen vandaag de verantwoordelijk wethouder Judith Bokhove om opheldering.

Volgens de wethouder is er een melding over het gezin geweest, maar is er daarna geen zorgtraject ingezet. Dat is ook aan de inspecties en aan de gemeente gemeld.

'Vergeten gesprekken'

Wat niet in het onderzoek staat, is dat er twee gesprekken zijn geweest die de Rotterdamse politie een paar dagen voor de moord met de vader had. Burgemeester Aboutaleb zei dat de politie dat gesprek pas op de dag voor de presentatie bij de Inspectie heeft gemeld.

Volgens de burgemeester heeft de man twee keer telefonisch contact gehad met de politie om aangifte te doen. De agenten vonden hem heel verward, maar hadden niet de indruk dat hij iemand iets zou aandoen. Er kwam geen aangifte, omdat de man daarvoor te verward was.
De inspectie heeft de informatie nog wel gekregen, maar aangegeven dat het onderzoek niet heropend hoefde te worden door die telefoontjes met de politie. Het zou niets veranderen aan de uiteindelijke conclusies.
De raadsleden gaan binnenkort uitgebreid met politie en justitie praten over de uitkomsten van de onderzoeken. Ze hebben gevraagd of ook de leden van de Inspecties uitgenodigd kunnen worden om vragen te beantwoorden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl