nieuws

Eneco-geld reddingsboei voor Hellevoetsluis

De gemeente Hellevoetsluis heeft de 36 miljoen euro van de verkoop van Eneco-aandelen hard nodig om het hoofd boven water te houden. De gemeente maakte vorig jaar nog meer verlies dan al bekend was. Ook is de bodem van de reserves bijna bereikt.
De gemeente had vorig jaar bijna vier miljoen tekort in het sociaal domein, zoals geld voor de jeugdzorg en de WMO. Op de grondexploitatie werd een verlies van twee miljoen euro gemaakt. Ook werd teveel personeel ingehuurd: drie miljoen kostenoverschrijding. De pot reserves daalde door dit alles van twaalf naar drie miljoen euro.
Nu blijkt uit aanvullend onderzoek dat op het industrieterrein Kickersbloem 3 minder geld (drie à vier miljoen euro) binnenkomt. Ook dat gat moet worden afgedekt.
Om de financiële situatie te verbeteren adviseren onderzoekers om de 36 miljoen van Eneco in te zetten op al gekozen projecten zoals sporthal/zwembad en het integraal kindcentrum (IKC). Daardoor hoeft de gemeente geen leningen aan te gaan.
Ook wordt geadviseerd om de onroerendgoedbelasting (ozb) volgend jaar met vijf procent te verhogen.
De gemeenteraad moet de voorstellen nog goedkeuren. Al eerder was besloten om voor 2020 alleen het hoogstnoodzakelijke geld uit te geven.
Lees meer: Hellevoetsluis in financiële problemen
Lees meer: Oppositie Hellevoetsluis geschokt na vernietigend rapport