nieuws

'Politie Rotterdam-Rijnmond overtreedt de wet'

maastunnel.cropresize.1.jpg
maastunnel.cropresize.1.jpg
ROTTERDAM - Het College Bescherming Persoonsgegevens concludeert dat het politiekorps Rotterdam-Rijnmond de wet overtreedt. Door kentekens op te slaan, zouden onschuldige automobilisten als verdachte worden geregistreerd.
De politie gebruikt de automatische kentekenherkenning om verdachten op te sporen. Op diverse plaatsen, zoals bij de Maastunnel in Rotterdam, worden soms een bepaalde tijd alle kentekens geregistreerd van voorbij rijdende auto's.
Volgens het College Bescherming Persoonsgegevens mag de politie alleen de kentekens bewaren die al voorkomen in bestanden van de politie. De andere kentekens moeten direct vernietigd worden. Volgens het college houdt het korps Rotterdam-Rijnmond zich hier niet aan.
Het gevolg is dat iedere automobilist die tijdens de automatische kentekenherkenning wordt geregistreerd, als potentiële verdachte in de politiebestanden terechtkomt. Volgens het college is dit een grote inbreuk op de privacy van burgers.
Het korps Rotterdam-Rijnmond kan zich niet vinden in de kritiek. Volgens de politie kijkt het College Bescherming Persoonsgegevens te veel naar het privacy-aspect, terwijl de bekritiseerde opsporingsmethode juist tot succesvolle aanhoudingen geleid in onder meer moordonderzoeken, inbraken en zaken van huiselijk geweld.
Verder wijst de politie erop dat er bij de introductie continu overleg is gevoerd met de ministeries van Binnenlandse Zaken, Justitie en het College Bescherming Persoonsgegevens.
Foto: archief.