nieuws

‘Patiënten Oogziekenhuis minder angstig door nachtegaal-geluid'

ROTTERDAM - Patiënten die voor een staaroperatie naar het Oogziekenhuis Rotterdam komen, kunnen voortaan naar het geluid van een Japanse nachtegaal luisteren. Dit zou rustgevend werken en de angst van de patiënten doen afnemen.
Het geluid van de Japanse nachtegaal wordt afgewisseld met kabbelende golfjes, kwakende kikkertjes en zacht klingelende koebellen. De patient hoort de geluiden door twee kleine speakers rondom zijn hoofd.
Volgens het oogziekenhuis is het geluid zo zacht dat alleen de patiënt het hoort. Daar boven uit zijn de andere geluiden in de ruimte goed hoorbaar, zodat de arts en verpleegkundige verstaanbaar blijven. De installatie is ontworpen door geluidskunstenaar Cilia Erens.
De eerste proeven waren volgens directeur Frans Hiddema geslaagd: ‘Uit reacties van patiënten blijkt dat zij het oorstel als prettig ervaren. En patiënten die zenuwachtig zijn, lopen op allerlei manieren meer risico. Hoe minder bang mensen zijn, hoe hoger de tevredenheid. Dat is wetenschappelijk onderzocht."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl