nieuws

Adviesraad: ‘Voorkeursbehandeling Rotterdam niet vanzelfsprekend'

stadhuisrotterdam.cropresize.tmp.JPG
stadhuisrotterdam.cropresize.tmp.JPG
ROTTERDAM - De Raad voor financiële verhoudingen wil dat er opnieuw onderzocht wordt of het terecht is dat Rotterdam en de andere drie grote steden relatief meer geld krijgen vanuit Den Haag.
Sinds 1997 krijgen de Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Den Haag meer overheidsgeld dan waar ze volgens de normale verdeelsleutel recht op hebben. Daartoe werd besloten omdat de vier steden door hun omvang speciale problemen zouden hebben die meer geld kosten. Rotterdam kreeg vorig jaar ongeveer 168 miljoen extra.
De Raad voor de financiële verhoudingen, die zowel de regering als het parlement adviseert, vindt dat die beslissing destijds terecht is genomen, maar vindt het niet vanzelfsprekend dat de vier grootste steden van Nederland die voorkeursbehandeling blijven krijgen. Volgens de raad is de samenleving sinds 1997 veranderd en zijn de argumenten om Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Den Haag meer geld te geven achterhaald.
De raad sluit niet uit dat de vier steden ook de komende jaren relatief meer geld krijgen dan kleinere gemeenten, maar stelt voor om eerst te onderzoeken of ze daar gezien de vernieuwde omstandigheden nog steeds recht op hebben.