nieuws

Negen jaar cel voor 'drugsopa' Frits

© archief
'Drugsopa' Frits B. uit Spijkenisse moet negen jaar de cel in voor cocaïnehandel. Dat is drie jaar minder dan door justitie was geëist. Onder zijn leiding werden tussen 2016 en 2018 grote hoeveelheden cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar Rotterdam getransporteerd.
Vier andere mannelijke verdachten uit Capelle aan den IJssel, Rotterdam, Bergen op Zoom en Naaldwijk kregen celstraffen van 8,7 en 4 jaar. De dochters van de Spijkenisser en de ex-partner van hem en een andere verdachte zijn veroordeeld tot werkstraffen en voorwaardelijke gevangenisstraffen.
Volgens justitie had de organisatie van B. contact met corrupte douaniers als Gerrit G. en Gerti V. Ook een medewerker van de Belastingdienst, Willem P. uit Spijkenisse, zou de groep van dienst zijn geweest. Hij zocht bedrijven uit die geschikt waren voor de import van coke.

Leuker kunnen we het niet maken

De belastingmedewerker had de bijnaam 'Leuker'. Volgens justitie was dit een verwijzing naar de slogan van de Belastingdienst: leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.
Het bewijs tegen B. en zijn medeverdachten steunde onder meer op ontsleutelde pgp-berichten. PGP staat voor Pretty Good Privacy. Via dit systeem dachten criminelen een buiten het zicht van de politie met elkaar te kunnen communiceren. Maar niets bleek minder waar. Toen in Canada een server vol pgb-berichten in beslag werd genomen, kon de politie daarin volop gaan schatgraven.
Via pgp spraken de verdachten niet alleen over drugs, maar ook over de bestelling van een machinepistool en handvuurwapens met en zonder geluiddemper. De opbrengsten uit de drugshandel werden onder meer gebruikt om een chalet op een vakantiepark in Rockanje te kopen.
Lees meer: Justitie eist 12 jaar cel tegen opa Frits voor cocaïnehandel