nieuws

Basketballen in plaats van met een mes de straat op

In Rotterdam is er een bijzonder initiatief om jongeren te ontmoedigen om met een mes de straat op te gaan. De YETS-foundation probeert met basketbal jongeren op andere gedachten te brengen.
Aan de hand van rolmodellen probeert YETS kwetsbare jongeren te inspireren. "Die rolmodellen ontbreken in deze regio", zegt Peter Ottens van de YETS-foundation. "Met basketbalcoaches die dezelfde achtergrond als deze jongeren hebben en pedagogisch heel sterk zijn, proberen we een rolmodel voor deze groep te zijn."

Familie

James* had bijna een jaar lang een mes op zak. Hij voelde zich onveilig. "Je weet niet wanneer je aan de beurt bent", geeft hij aan. Als er ruzie is dan wordt er volgens James al snel een wapen getrokken.
Dankzij YETS heeft James geen mes meer bij zich. "Ik kwam bijna niet meer buiten", zegt hij. "Ik ging vaker trainen. Zo nam ik afstand van zulke jongens."
Lees meer: Kinderen met grote messen:Moeders verliezen hun zoontjes,het is echt serieus geworden
De coaches hielpen James, waar hij heel dankbaar voor is. "Ze voelen als een vader voor mij", vertelt James. "De mensen van YETS zijn geen vrienden, maar een familie."
* De naam van James is fictief. Zijn echte naam is bij de redactie van Rijnmond bekend.