Extremisme in moskeeën: 'Hoe haal je het in je hoofd?'

Moskeebezoekers zijn ook zelf aan zet bij het weren van extremistische invloeden. Dat zei burgemeester Aboutaleb maandag op Radio Rijnmond.

De Tweede Kamer onderzoekt momenteel extremistische beïnvloeding uit het buitenland in moskeeën. "Ik denk zelf dat deze enquête goed is", aldus Aboutaleb.

Hij hoopt dat er in de moskeeën een zelfreinigend vermogen ontstaat: "Om die lieden die niet een religieuze, maar veel meer een politiek/ideologische boodschap hebben er uit te filteren en het zwijgen op te leggen."

Imams weren

Rotterdam kan volgens Aboutaleb niet zomaar alle ongewenste boodschappen verbieden omdat er in Nederland vrijheid van meningsuiting bestaat. De gemeente kan wel imams die slecht bekend staan proberen te weren uit de stad.

"Deze lieden dragen soms opvattingen uit waar mensen van gruwen. Het geldt niet voor iedereen. Van de honderden moskeeën in Nederland maken een tien, twaalftal zich hieraan schuldig. Zij maken zich eraan schuldig mensen aan het woord te laten waarvan je denkt: hoe haal je het in je hoofd?"

Veiligheidsdienst

Aboutaleb heeft voortdurend contact met de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Hij zegt dat er geen aanwijzingen zijn dat Rotterdamse moskeeën die buitenlandse financiering krijgen giftige boodschappen verspreiden.

Een terreurdeskundige die dat heeft gezegd over de Essalammoskee, heeft er geen bewijzen voor geleverd, zegt Aboutaleb.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Rotterdam Burgemeester Aboutaleb
Deel dit artikel: