nieuws

Islamitische Universiteit neemt afstand van uitspraken rector

De Islamitische Universiteit of Applied Sciences (IUASR) aan de Bergsingel in Rotterdam heeft de omstreden uitspraken van de rector gerectificeerd in het Nederlands Dagblad. Dat moest van minister Van Engelshoven van Onderwijs, anders zou de hogeschool zijn accreditatie verliezen.
Het gaat om uitspraken van rector Akgündüz. Die zei in 2018 tijdens een interview met een Turkse tv-zender 'dat mensen die tegen de Turkse staat in opstand komen, dood mogen worden gemaakt'. Op dat moment waren er protesten in Turkije tegen president Erdogan.
In een andere uitspraak zei Akgündüz: "Deze lui zijn dus anarchisten die door de tegen ons gekante vreemdelingenhaters in het buitenland werden bedrogen en op die manier de actie van 15 juli hebben veroorzaakt. Ik zei: ‘Jullie mogen met deze lui doen wat jullie willen."
De uitspraken zijn door een door de minister ingestelde commissie benoemd als in strijd met de Europese Rechten voor de mens (ERVM). Ze worden betiteld als 'hate speech' (hatelijk), waardoor ze niet vallen onder de vrijheid van meningsuiting.
De IUASR moest de uitspraken op de eigen website en in minimaal één dagblad. Dat werd het Nederlands Dagblad. In de advertentie staat dat de opleiding afstand neemt van de uitspraken van rector Akgündüz, "voor zover die worden opgevat als rechtvaardiging voor het oproepen tot geweld."